Grotduiken

Grotduiken

Misschien is onze grootste passie bij Decostop wel het grotduiken. Ieder mens houdt van avonturen en op onderzoek uitgaan. Wij vinden het summum in het grotduiken. Het gevoel dat je iets aan het ontdekken bent, alsof je daar de eerste persoon ooit bent. Maar ook de drang om te weten wat er na de volgende bocht komt.

Grotduiken is zeker niet gevaarlijker dan gewoon duiken. Maar vraagt een gedegen opleiding van je. Je zult moeten leren hoe je lijnen in grotten moet leggen. Hoe je deze dan weer kunt volgen naar buiten, ook zonder zicht. Wat je moet doen indien er iets met de luchtvoorraad gebeurd. En dat kan die van jezelf zijn. Of die van je buddy. We zullen ook andere zwemtechnieken moeten gebruiken. Om maar vooral het zicht niet te bederven. Ook de communicatie met je buddies verloopt anders. Een aantal van deze technieken kun je leren in de NOB specialisatie Grotduiktechnieken in Open Water.

Maar wie kiest voor het echte grotduiken, start met Cavern en intro to Cave. Deze twee opleidingen geven we eigenlijk altijd als combi. Het kost in verhouding veel  moeite  om alleen voor een Cavern opleiding van twee dagen naar Frankrijk te reizen. Dichterbij heb je geen grotten. Wel een aantal verlaten en volgelopen mijnen. Deze mijnen zijn afgesloten en hiervoor heb je toestemming nodig  om te mogen duiken

De grotduikopleidingen geven we samen met de Dutch Cave Dive Group. Waardoor je als cursist kunt kiezen om de opleiding af te sluiten met een brevet van TDI, CMAS, IANTD of SCD. Ook een combi van twee of meer organisaties is mogelijk. Per organisatie kan de titel qua naam iets verschillen. En voor mensen met een PADI achtergrond is het ook mogelijk de specialty Cavern van PADI te halen.

De volgende stap binnen het grotduiken is de Full Cave of  Cave/Technical Cave. In deze cursus wordt er onder andere ruim aandacht besteed aan lijnen en lijntechnieken. Je zult ook jumps maken. Je leert jezelf uit een lijn los te snijden en deze dan weer te repareren. Je maakt alle duiken met  een stage fles en leert hiermee om te gaan. Waardoor we langer, verder en complexer de grot in kunnen. Iets wat we uiteraard eerst goed plannen.

Na deze opleidingen bestaan er ook nog specialisaties zoals het duiken in een sidemount configuratie,met multistages of met een scooter.

Heb je een vraag over het grotduiken. Of twijfel je of het wel iets voor je is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij spreken graag persoonlijk en zonder verplichting met je af om te kijken wat de wensen zijn.